wtorek, 27 maja 2014

Jedz bio, bądź eko



Zapamiętaj to logo!

                W naszych ulubionych sklepach coraz częściej możemy zaobserwować żywność oznaczoną zielonym znaczkiem z gwiazdkami układającymi się w listek. Co on oznacza?
Jest to system oznakowania żywności ekologicznej ustanowiony na mocy najnowszego rozporządzenia Unii Europejskiej, które weszło w życie w 2009 roku. Widząc go, możemy być pewni, że produkt, który właśnie trzymamy w ręku jest „eko”. UE jednoznacznie uregulowała zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwarzania żywności i pasz, po których spełnieniu produkty spożywcze otrzymują status „bio”. Jakie możemy z tego czerpać korzyści? Przede wszystkim w końcu możemy rozkoszować się prawdziwym smakiem naszych ulubionych specjałów.
Co więcej, każdy z nich możemy łatwo zidentyfikować. Unijne logo zapewnia nas też
o stałych kontrolach jakości i minimalnym ryzyku obecności pestycydów.
Co jeszcze można powiedzieć o rolnictwie ekologicznym i jakie produkty ekologiczne możemy znaleźć u polskich rolników?

Ekoproces

                Przedrostek „eko” może nosić tylko to, co powstało przy jednoczesnym szacunku
dla środowiska i zwierząt. Rynek ten zwiększa się o około 10-15% w skali roku.
Praktyki, które we współczesnym przemyśle rolniczym zostały w większości porzucone
lub zapomniane, w ekologicznym rolnictwie są powszechnym, bezwzględnie obowiązującym standardem. Aby zagwarantować wydajne wykorzystywanie zasobów lokalnych, stosuje się wieloletni płodozmian. Wszelkie sztuczne, chemiczne środki produkcji i  ochrony roślin, dodatki do żywności
są radykalnie ograniczane, ponadto – obowiązuje absolutny zakaz stosowania GMO.
Gospodarowanie opiera się na własnych zasobach, rośliny i zwierzęta dobiera się do lokalnych warunków – ogólnie rzecz biorąc, rolnictwo ekologiczne opiera się na ochronie środowiska
i dobrostanie zwierząt, co skutkuje zdobyciem zaufania konsumentów.

Ekoprodukt

                Coraz większa popularność żywności ekologicznej sprawia, że także polscy rolnicy
oferują bioodpowiedniki płodów rolnych i produktów spożywczych, które do tej pory trafiały
na nasze stoły. Te pierwsze można już spotkać zarówno w małych osiedlowych sklepach i na rynkach, jak i w dużych supermarketach. Owoce, np. – jabłka, śliwki, czy gruszki, i warzywa – takie jak m.in. pomidory, marchew, kapusta pochodzące z ekogospodarstw, w przeciwieństwie do zwyczajnych produktów, mają zróżnicowany kształt i rozmiar. Często posiadają niewielkie defekty,
nie są idealnie okrągłe, co świadczy o braku zastosowania środków przyspieszających ich wzrost. Podobnie jest z mięsem, udkami kurczaka, schabem, karkówką itp. – brak obecności jakichkolwiek sztucznych środków skutkuje tym, że jego kawałki są nieco mniejsze i różnią się wyglądem
od przeciętnych.
                W rolnictwie ekologicznym nie uświadczymy także ani nawozów sztucznych, ani pestycydów, ani także sztucznych aromatów, polepszaczy smaków, barwników i słodzików.
Gwarantuje to unikalne doznania smakowe, którymi wcześniej mogli rozkoszować się
nasi dziadkowie, pijąc ulubione soki z owoców, czy warzyw i inne napoje oraz jedząc dawną,
dobrą żywność. Teraz my mamy okazję do konsumpcji produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych.

Postaw na naturę

                Żywność ekologiczna jest smaczna, zdrowa i uszczęśliwia nie tylko ludzi, ale i zwierzęta.
My możemy cieszyć się przepysznym jedzeniem i piciem, a one traktowaniem ich z szacunkiem, odpowiednią ilością wolnego miejsca i naturalnym pożywieniem, które dba o ich
dobre zdrowie i witalność. W ekologicznym rolnictwie rolnik dba o to, aby jego zwierzęta
były i szczęśliwe i zdrowe. Wie, że dzięki jego staraniom, także przy naturalnej pielęgnacji upraw, na polskie stoły trafi żywność o najwyższej jakości i najlepszym smaku. Żywność, którą nazywamy eko – pochodzącą z ekologicznego rolnictwa.

Więcej płodów rolnych znajdziesz na:

http://rolnictwo.znajdzto.pl/plody-rolne,1605/